Pembroke Commons

Old Concrete Channel Adjacent To New ChannelBionet C125BN And Coir Rolls InstalledCompleted ChannelSix Months later
<
>
Old Concrete Channel Adjacent To New Channel

1 km of new and existing channel was enhanced using bioengineering techniques as part of a flood protection project in the centre of historic Pembroke in West Wales. The upper reach of this small stream previously ran in a confined concrete U channel.

The old concrete channel provided little ecological or landscape value. A new sinuous channel was created, stabilised and enhanced using bioengineering techniques.

Pre-established Coir Rolls and Coir Pallets, grown at Salix’s in house nursery with a site specific species mix were installed at the toe of the stream bank. This enables rapid establishment of marginal vegetation and prevents toe and bank scour.

The stream banks were seeded with a local wildflower mix and protected with fully biodegradable erosion control blankets ( C125BN).

The new channel is an effective flood reduction measure, whilst providing a valuable ecological habitat and a landscape focus in the town.

Details

Name: Pembroke Commons River Enhancement Works
Client: Pembrokeshire Council
Location: Pembroke, West Wales
Category: Canals & Lowland Rivers, Rivers & Water Courses

Case Study